Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΙΚΑ: Στέλνει σε δίκη… νεκρό

ΙΚΑ καλεί Παράδεισο! ΙΚΑ καλεί Παράδεισο! Η κλήση ωστόσο ευλόγως... προωθείται! Οι θαμώνες των αιωνίων Μονών δεν συνηθίζουν να απαντούν σε long distance calls με χρέωση δική τους. Και το ΙΚΑ, ως γνωστόν, πάντα χρεώνει τους άλλους... Ποιοι θαμώνες, ποια κλήση, ποιος Παράδεισος και...
 ποιο ΙΚΑ, θα πείτε τώρα... Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή για να... συνεννοηθούμε.

Το γνωστό και μη εξαιρετέο ασφαλιστικό μεγαθήριο με τα χάρτινα πόδια έχει εδώ και 20 περίπου μέρες καλέσει τον ασφαλισμένο Νικόλαο Καραμπότη να παρουσιαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά, στις 12 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11 π.μ., προκειμένου να συζητηθεί και πιθανότατα να ακυρωθεί ενώπιόν του η υπ’ αριθμ. 852/94η/9.11.04 απόφαση της ΤΔΕ του υποκαταστήματος της Καλλιθέας, βάσει της οποίας λάμβανε το λεγόμενο «παραπληγικό επίδομα...».

Αν ωστόσο παρουσιαστεί ο διάδικος στο Πρωτοδικείο, θα έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη περίπτωση νεκρανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας, χωρίς μεσσιανικό σενάριο και θέμα άρσης των αμαρτιών μας αυτήν τη φορά. Απλώς, ο από εξαετίας εκλιπών θα έχει βρικολακιάσει την ημέρα και την ώρα της «κλήσης» του, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για τα εν ζωή ασφαλιστικά βάσανα, πίκρες και φαρμάκια του, όσο και για τα μεταθανάτια τοιαύτα.

Ασύμμετρη λογική

Η περίπτωσή του πράγματι είναι παροιμιώδης και εύγλωττη της ασύμμετρης λογικής του Ιδρύματος (ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι).


Ο άνθρωπος αυτός, πριν αποδημήσει εις τόπο χλοερό (στις 22.2.2005), είχε ευτυχήσει αφενός να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ (κρίθηκε άξιος σύνταξης γήρατος μειωμένης κατά 43/200 τον Μάιο του 1994) και αφετέρου να λάβει, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ένα επίδομα παραπληγίας. Όχι χωρίς αυτοαναιρέσεις και παλινωδίες όμως...

Για την ακρίβεια, το εν λόγω επίδομα το έλαβε ο θανών από τον Δεκέμβριο του 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2003, δεδομένου ότι προηγήθηκε γνωμάτευση που έκρινε την κατάστασή του ιατρικώς ισοδύναμη με αυτήν της παρατετραπληγίας.

Ακολούθως, με την υπ’ αριθμ. 2230/3.5.04 απόφαση, διακόπηκε η καταβολή του ενισχυτικού ποσού επειδή οι ειδικοί (ετέρων επιτροπών) αποφάνθηκαν ότι παρουσίαζε μεν ανοϊκή συνδρομή, ήτοι βαρύ οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι παθήσεις του δε δεν του επέφεραν την ίδια μορφή αναπηρίας με αυτήν της παρατετραπληγίας. Λίγο αργότερα, όμως, κατόπιν παραπομπής της προηγούμενης απόφασης σε κρίση, η ΤΔΕ αποδέχτηκε ομόφωνα την ένσταση του συνταξιούχου. Έτσι το επίδομα επανακαταβλήθηκε.

Μέχρι που, έναν χρόνο μετά, ανοϊκός όσο και ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο εμπιστεύθηκε τα γηρατειά του, ο μπαρμπα-Νίκος πέθανε, αδυνατώντας να καταλάβει αυτά που επί χρόνια δεν μπορούσε να καταλάβει για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σήμερα, λοιπόν, το υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας, επικαλούμενο τις «πλήρως αιτιολογημένες» γνωματεύσεις που ακύρωσαν το 2004 το αίτημα του εκλιπόντος, καθώς και κάποιες διατάξεις του 1981 που κάνουν λόγο για εξωϊδρυματικά επιδόματα και αλλότριες αρμοδιότητες Υγειονομικών Επιτροπών, ξανα-αμφισβητεί τις ομοιότητες Αλτσχάιμερ και παρατετραπληγίας και σηκώνει τον νεκρό απ’ τον τάφο για να του αφαιρέσει, γραφειοκρατικώ τω τρόπω, αυτά που του αφαιρέθηκαν, ούτως ή άλλως, όταν διαχώρισε τη θέση του από τον μάταιο τούτο κόσμο των γνωματεύσεων..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου